vrijdag 23 augustus 2019

Herbert Hahn: Levensbronnen van de ziel



Herbert Hahn: Levensbronnen van de ziel - Een wegwijzer voor de begeleiding van kinderen en jongeren op het gebied van het religieuze.

opnieuw verschenen bij Cichorei

100 jaar Waldorfschool betekent ook 100 jaar Freies Religionsunterricht - vrije godsdienstonderwijs of religieuze oriëntatie.

Met Rudolf Steiner als goede inspirator nog dicht bij de hand, begon Herbert Hahn als eerste godsdienstleraar op de nog maar net opgerichte Waldorfschool in Stuttgart. Al heel snel ontstond de vraag van ouders naar een zondagsviering, zodat de school via Rudolf Steiner ook de cultus van de Handelingen kon houden.

De godsdienstlessen werden onafhankelijk van elk kerkgenootschap gegeven. Met de Zondaghandelingen gaf Rudolf Steiner een in de hele mensheidsgeschiedenis nog nooit eerder vertoonde impuls: een speciale cultus voor kinderen, gehouden op een niet gewijde plaats (een schoollokaal), door niet ingewijde leken (leraren); een impuls met potentie voor de toekomst.

Herbert Hahn deelde zijn ervaringen in een cursus voor priesters van de Christengemeenschap. En dat vormt de inhoud van dit boek.
Bijna dertig jaar geleden werd het vertaald door Gerda Janmaat en Franske van Bilderbeek en uitgegeven door het Vrij Pedagogisch Centrum. Omdat die eerste druk al heel lang niet meer verkrijgbaar is, is vanuit de Vakgroep Religieuze Oriëntatie van de vrijescholen en de Landelijke Werkgroep Religie van de sociaal-therapeutische instellingen besloten om het boek opnieuw uit te brengen.

De meeste mensen vinden het vanzelfsprekend dat kinderen onderwijs krijgen in taal en rekenen en in de kunstzinnige vakken als muziek, tekenen, schilderen. Voor handarbeid en handwerken worden vanzelfsprekend lesuren ingezet. Maar voor religieuze opvoeding schrikken heel veel mensen terug, misschien door eigen negatieve ervaringen met kerkinstituten, door algemeen maatschappelijk aanvaarde opvattingen, door eigen twijfel of angst om kinderen misschien te indoctrineren. Terwijl er aan de ander kant een grote vraag is naar spiritualiteit is te bespeuren.

Herbert Hahn vertelt met voorbeelden, achtergronden en praktische handvatten hoe je op een vrije manier religieuze oriëntatie en godsdienstonderwijs vorm kunt geven. Het bevat ook vele gezichtspunten voor wie zichzelf toegangswegen zoekt tot het religieuze.

klik hier om naar de webpagina van Cichorei te gaan